Situationer som kan dræne en introvert/sensitiv/empat og hvordan du tackler dem

Så skete det igen – denne introverte var ude i virkelighedens verden igen (indsæt selv LOL eller hvad der er moderne at sige nu her) og mødte nogle mennesker som jeg skulle være sammen med de næste par timer.

Hvis du ikke er introvert/særlig sensitiv/empat og læser ovenstående så synes du måske ikke at det lyder af noget særligt.

Men for en som mig, og måske for en som dig (hvis du også er en af de tre ovenstående eller måske alle 3 på en gang) så kan det være en energisluger at være til sådan et arrangement hvor samtalen aldrig rigtigt kommer ned i dybderne. Hvor du aldrig rigtigt lærer de andre mennesker at kende før i går hver til sit igen.

 

Hvis det er svært at få god kontakt, med kropssprog, ansigtsmimik, såvel som en god, engagerende samtale, hvilket vi som empater/særligt sensitive ofte er tunet ind på, får vi ”død” feedback (folk som ikke smiler tilbage eller virker venlige), så tager det også vores energi at forholde os til det.

Der er masser af situationer, hvor vi kommer ud for at blive placeret sammen med mennesker i et vist tidsrum, hvor vi ikke har tid til at lære folk rigtigt at kende:

 

·      Fødselsdage

·      Begravelser

·      Uddannelser

·      Kurser og workshops

·      Hobbyaktiviteter hvor du på holdet er koncentreret om det du selv laver

 

Det er bare nogle eksempler på situationer hvor en introvert/sensitiv/empat kan miste energi. Og det er altså helt naturligt at miste energi for os i disse situationer, så det skal ikke ses som noget negativt, men som en naturlig konsekvens af at vi bruger os selv meget i disse situationer.

At vide på forhånd at det sådan det er kan hjælpe meget. Det skaber muligheder for forberedelse, så du kan tænke over hvem der mon er der til festen/arrangementet, hvad det vil være passende tale om osv.

 

Det giver dig plads og rum til at freestyle dine samtaler når du er der, fordi du har taget højde for hvilke rammer du nok skal være i, hvilket brænder mindre af din energi af. Forberedelse kan gøre at du kan være længere i sådan en situation før du bliver træt.

I min egen oplevelse og erfaring kan man dog kun forberede sig et vist stykke hen af vejen, resten handler faktisk om hvad der sker bagefter. Det handler nemlig om restitution.

Man kan se det lidt som at situationer hvor man ikke kan gå i dybden, hvor man ikke kan sidde få mennesker sammen og have en dybere samtale end small talk, er det samme for en introvert/særligt sensitiv/empat, som at lave krævende styrketræning. Vi kan godt et stykke tid, og så bliver det trættende. Dette vil altid kræve hvile bagefter hvis du vil bevare et godt energiniveau gennem livet.

Så gør dig nogle tanker om hvad der skal ske i dagene efter sådan et arrangement, sørg for at rykke rundt i kalenderen hvis der opstår noget spontant, så du får skabt den nødvendige hviledag.

 

Tænk over hvad tid du vil gå hjem, hvor mange timer du nok cirka kan klare, hvilke tegn du oplever på at du bliver træt og at det nu er tid til at stoppe, så har du sørget for at tanke dig selv effektivt op, så du er klar til næste arrangement.

Før vi lærer at det er sådan det er, når man er introvert/særlig sensitiv/empat, så kommer vi  ofte til at slide os selv op fordi vi tror at vi kan mere end vi kan. Højst sandsynligt fordi vi omgiver os med folk som ikke er introverte/særlig sensitive/empater. og de kan klare mere af den slags end vi kan, De er mere robuste. Vi kopierer ofte adfærd fra dem som omgiver os med; vi tilpasser os det der er normen så vidt muligt. Der er ikke noget bedre ved at være som de er ellers som vi er, der er bare en forskel så man skal tage højde for.

Det kan være at det kommer mere i fremtiden, nu hvor at vi bliver mere bevidste om er der findes forskellige typer mennesker, og at de har brug for forskellige vilkår for at trives, men os som er mere sensitive, bliver nødt til at klæde os selv på, så vi kan bevare et godt energiniveau igennem livet, Og det gør vi ved at uddanne os og lære mere om hvordan vi fungerer.

 

Jo mere bevidste vi er om hvilke mekanismer der på spil, hvilke situationer der faktisk er trættende selvom de er sjove, interessante og fornøjelige, jo mere kan vi faktisk klare fordi vi kan lægge en plan. Når vi tager højde for situationer som disse, så er der mere rum og plads til at være spontane for os.

Min egen personlig strategi er at lægge en hviledag efter sådan et arrangement, og jo bedre jeg kender mig selv, jo bedre idé har jeg om hvor mange hviledage diverse ting kræver. Nogle kræver kun er enkelt dag, andre flere, nogle en hel uge. Det er der hvor vi skal kende os selv, for ikke nok med at meget larm, mange mennesker uden mulighed for at have livgivende dybe samtaler kan være trættende, så handler det også om hvorvidt det er et dag eller aftenarrangement, hvilke ting vi ellers har brugt energi på den uge, på hvordan de andre til festen/arrangementet har det osv.

 

Som empat/sensitiv/introvert har du, alt efter hvilken type du er og specielt hvis du er en blanding, følerne ude og de er meget følsomme, og de kræver hvile bagefter.

 

Det betyder ikke at vi ikke kan deltage i disse slags begivenheder, men vi kan gøre os selv en meget stor tjeneste ved at være søde ved os selv og planlægge restitution rundt om, og ikke planlægge for mange af denne type begivenheder tæt op ad hinanden.

 

Fortæl mig i kommentarerne herunder, hvad dit bedste tip til disse situationer er. Hvordan tanker du energi op? Kan du genkende at disse typer af arrangementer gør dig træt? Lad mig høre dine tanker.